Veelgestelde vragen

Man of vrouw?

Foekje is opgevoed als meisje en voelde zich vrouw. Haar genderidentiteit was dus vrouw. In genetisch opzicht was ze met een Y-chromosoom zowel genotype man als genotype vrouw. Ze was uiterlijk een vrouw met inwendig mannelijke geslachtskenmerken. Haar interne geslacht was dus in strijd met haar extene geslacht. Dit is geen gemakkelijke materie. Je kunt op vele manieren naar de begrippen vrouw en man kijken.

Overigens heeft de KNAU nooit beweerd dat Foekje een man was. Ze hebben gezegd dat ze geen vrouw was, dat ze een kwee was. Daar is veel misverstand over ontstaan.

Terecht geschorst of toch niet?

Deze vraag is ook niet zomaar te bantwoorden. Er zijn mensen die menen dat Foekje terecht is geschorst: ze maakte immers veel meer testosteron aan dan andere vrouwen. Anderen, zoals ik, vinden het niet terecht omdat elke sporter genetische voordelen heeft. Sport mag mensen bovendien niet uitsluiten. Dat is wel gebeurd met tientallen vrouwen, waaronder dus Foekje.

Gerehabiliteerd of toch niet?

Foekje is niet volledig gerehabiliteerd. Haar record op de 200 meter is niet met terugerkende kracht erkend als nationaal record in juni 1950. Wat is er wel gebeurd? Haar tijd op de 200 meter is erkend als persoonlijk record. Dat is een zeer mager resultaat van onderhandelingen tussen de KNAU en Foekjes familie. De KNAU wilde niet verder gaan dan dat.

Excuses of half?

De KNAU heeft excuus aangeboden voor de behandeling na de schorsing. Voor de keuring zelf en de schorsing niet.

Zou Foekje nu mogen starten?

De nieuwe regels gaan uit van testoterongehaltes. Haar testoterongehalte is nooit gemeten. We weten wel dat ze meer testosteron aanmaakte dan andere vrouwen. Het grote verschil met 1950 - 2010 is dat ze na een behandeling weer zou mogen starten. Ze zou niet meer voor het leven geschorst worden. Nu zou Foekje na een behandeling weer mogen starten. Haar Y-chromosoom speelt geen rol in die beslissing.

Geslachtstesten afschaffen of niet?

De nieuwe regels kennen nog steeds een geslachtstest. Vrouwen die te veel testosteron aanmaken - in de mannelijke range - worden gekeurd. Vrouwen die gevoelig zijn voor dit hormoon zullen een specifieke behandeling moeten ondergaan. Na deze medische behandeling kan de atlete weer starten. Er is veel discussie over deze procedure: er is immers nooit aangetoond dat succesvolle atleten ook atleten zijn die veel testosteron aanmaken. Testosteron is geen goede voorspeller van sportsucces. Er zijn daarbij ook andere syndromen die sportsucces bevorderen. Bovendien is de maatregel discriminerend omdat bij mannen geen grenzen aan de testosteronspiegel worden gesteld. Bij mannen lopen de testosteronnieveau's veel meer uiteen dan bij vrouwen.