Foekje in Londen

Eind augustus 1949 is Foekjes internationale doorbraak, tijdens de interland Engeland-Nederland-Frankrijk in White City te Londen. Het is de eerste internationale dameswedstrijd sinds vijftien jaar. Onder tal van Olympische sterren schittert Fanny door afwezigheid, ze viert de verjaardag van haar zoontje Jan. Maar ze heeft zoals NRC schrijft 'een waardige vervangster': Foekje kan Londen in haar eentje ook heel goed veroveren. Londen, terwijl haar familie en voorouders nooit buiten Groningen en Friesland waren geweest!

In Londen loopt Foekje zowel de 100 als de 200 meter. De 100 wint ze - tot grote ontsteltenis van de Britten: 'duizenden Britten rezen verbaasd op' - met gemak van de grote favoriete Sylvia Cheeseman - de lachende atlete - die net als Foekje de opvolger van Fanny Blankers is genoemd.

De start op de sprint is vals, Foekje blijft als enige in de startblokken zitten. Na de tweede start nemen de Britse meiden direct de kop, maar halverwege heeft Foekje ze al te pakken en ze finisht in een tijd van 12.1. De 200 meter levert wel een verwoede strijd op tussen Dillema en Cheeseman, die Foekje tot op tien meter voor de streep voor weet te blijven. Foekje zet de eindsprint aan en wint met een meter voorsprong in een tijd van 24.6. Vanwege haar dubbelslag op de sprint verdient ze de eretitel 'Atlete of the Match'.