www.foekjedillema.nl

Dillema niet naar keuring

Alle dames van het Nederlandse team moesten zich op 8 juli 1950 melden voor een geslachtskeuring die was verplicht gesteld door de Internationale Atletiek Federatie voor het EK op 23 augustus 1950 in Brussel. Keuringen voor grote toernooien waren sinds 1948 verplicht. Ze werden in de landen van herkomst uitgevoerd door een gynaecoloog. Dillema meldt zich bij het bestuur af voor de keuring van 8 juli.

"F. Dillema heeft afgeschreven voor de keuring," melden de notulen van het KNAU-bestuur op zaterdag 8 juli. Haar trainer Tonnis de Vries zal volgens de notulen contact met haar opnemen. Dat contact vond zeer waarschijnlijk plaats in Groningen op woensdag 12 juli 's avonds omdat het nationale team onder leiding van De Vries in Groningen een wedstrijd liep. Mogelijk is die avond laat besloten Dillema uit de competitie te halen. Dat gebeurde de volgende dag op 13 juli.

Op donderdagochtend vroeg stuurt het bestuur Foekje een telegram over haar schorsing. Dat telegram bereikt Dillema te laat. Ze is al op weg naar een toernooi in Frankrijk. Foekje wordt in Hilversum uit de trein gehaald en geschorst. De keuring was de meest uitgelezen kans voor Dillema om aan te tonen dat ze een vrouw was. Maar Dillema is er niet naartoe gegaan Lees verder....

Dit maakt Foekje nog niet tot een valsspeler Foekje was een vrouw met mannelijke geslachtskenmerken als gevolg van een Y-chromosoom. In 1950 werd ze 'hermafrodiet' genoemd. Tegenwoordig spreken we van een verstoorde geslachtsontwikkeling.